Każdego dnia na świecie marnowanych jest ponad miliard posiłków. Dane, które przytacza w swoim raporcie ONZ, dotyczą zarówno krajów bogatych, jak i biednych. Jednocześnie ponad 730 milionów ludzi cierpi głód.

W 2022 roku gospodarstwa domowe na wszystkich kontynentach naszego globu marnowały ponad miliard posiłków dziennie. W tym samym czasie 783 miliony ludzi cierpiało głód, a jedna trzecia ludzkości borykała się z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego. Takie dane są zawarte w raporcie ONZ. 

Z raportu wynika, że w 2022 roku zostało wytworzonych ponad miliard ton odpadów żywnościowych, co stanowi 132 kilogramy na mieszkańca Ziemi. 

60 proc. jedzenia marnowaliśmy w swoich domach, 28 proc. w szeroko pojętej gastronomii, a 12 proc. w sklepach. 

Marnowanie żywności to ogólnoświatowa tragedia. Miliony ludzi będą dzisiaj głodować, ponieważ na całym świecie marnuje się żywność - powiedziała Inger Andersen, dyrektor wykonawcza UNEP. 

Dane potwierdzają, że marnowanie żywności to nie tylko problem "bogatych krajów". 

Kraje z cieplejszym klimatem generują więcej odpadów, co wynika między innymi z powodu braku... chłodziarek. 

Według najnowszych danych odpady żywności generują 8-10 procent rocznej globalnej emisji gazów cieplarnianych. To prawie 5 razy więcej niż w sektorze lotniczym. 

Straty z powodu marnotrawstwa żywności, jakie ponosi gospodarka światowa, szacuje się na około biliona dolarów rocznie. 

Co wydaje się oczywiste, więcej żywności marnuje się w miastach. Obszary wiejskie zazwyczaj marnują mniej żywności, resztki są przeznaczane dla zwierząt domowych i gospodarskich albo na kompost.