Skup truskawek przez zakłady przetwórcze potrwa jeszcze nieco ponad tydzień - informuje Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Tegoroczny sezon trwa dłużej niż przed rokiem, zbiory truskawek są jednak nieco niższe niż w 2014 r.
Najdłużej truskawki będą skupowane na północy kraju. Zakłady przetwórcze płacą do tej pory za te odszypułkowane przeznaczone do mrożenia średnio 2,72 zł za kg, podczas gdy w ubiegłym roku średnia cena skupu w tym okresie była na poziomie 2,68 zł, a w całym sezonie wyniosła 2,5 zł/kg.
Mniej płacono w tym roku za truskawki przeznaczone na koncentrat. Przetwórcy oferowali za nie średnio 1,64 zł za kg (w ubiegłym roku - 1,5 zł/kg), ale ich skup już się zakończył.
Mimo minimalnie wyższych cen oferowanych w skupach, produkcja tych owoców jest nadal nieopłacalna. Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiIGŻ) koszt wyprodukowania (łącznie ze zbiorem) kilograma truskawek waha się w granicach 2,7-2,8 zł za kg. Opłacalna cena była jeszcze w 2013 r., gdy średnio za truskawki rolnicy dostawali 3 zł za kg. Plantatorzy mieli dobry zarobek w 2012 r. - 4,6 zł/kg, ale wówczas zbiory tych owoców wyniosły tylko 150 tys. ton.
Trudno jest jeszcze oszacować tegoroczne zbiory truskawek, według plantatorów są one nieco niższe niż w ub. roku, gdy zebrano 197 tys. ton. W tym roku sezon truskawkowy jest dłuższy niż w poprzednich latach, bo coraz więcej truskawek sadzonych jest w tunelach lub przykrywanych włókniną na polach, co przyspiesza ich dojrzewanie. Pierwsze krajowe truskawki w sprzedaży hurtowej pojawiły się już w drugiej dekadzie maja.
W sprzedaży detalicznej na rynku warszawskim truskawki można było kupić w cenie 3-8 zł za kg w zależności od jakości i gatunku. Średnio było to jednak 4-5 zł za kg. Na rynku hurtowym w Broniszach k. Warszawy truskawki są sprzedawane obecnie za 3-6 zł za kg.
Rozpoczyna się już skup malin. Na razie maliny do przetwórstwa kupuje jeden zakład, który proponuje dobrą cenę. Nie można jeszcze jednak przesądzić jakie będą tegoroczne ceny tych owoców. Zazwyczaj w kolejnych tygodniach sezonu cena spada. W ubiegłym roku średnio za maliny płacono 4,75 zł za kg.
Bożena Nosecka z IERiIGŻ zaznacza, że producenci malin raczej nie będą mieli kłopotów z ich sprzedażą, bo na ten gatunek owoców jest duże zapotrzebowanie na świecie. Nie ma zapasów, bo przez ostatnie dwa lata zbiory u czołowego producenta malin, Serbii, były słabe - tłumaczy ekspertka.
Na warszawskich targowiskach i w sklepach maliny są na razie drogie. Za pojemnik 250 dkg trzeba zapłacić ok. 10 zł. W hurcie kilogram malin kosztuje 10-18 zł.
Na rynku pojawia się coraz więcej czerwonych porzeczek. Rozpoczęto już ich skup na cele przetwórcze. Z dostawą do zakładu rolnicy dostają 1,6 zł za kg, podczas gdy w ubiegłym roku o tej porze płacono 1,5 zł/kg. W ubiegłym roku średnia cena skupu porzeczek czerwonych wyniosła 1,45 zł za kg. Na rynku w podwarszawskich Broniszach czerwoną porzeczkę można kupić za 10 zł za kg.
W ubiegłym roku średnio za kg porzeczek przetwórnie płaciły 0,60 zł, czyli poniżej opłacalności produkcji. Wzbudziło to niezadowolenie u wielu plantatorów, którzy grozili likwidacją plantacji. Przetwórcy tłumaczyli, że oferują tak niskie ceny, bo zapotrzebowanie na czarną porzeczkę jest niewielkie, a zapasy nie zostały sprzedane.
Według szacunków IERiIGŻ, w 2014 r. powierzchnia upraw zmniejszyła się wobec poprzedniego roku o ok. 4 tys. ha, do 32 tys. ha. Zbiory zaś wyniosły 124 tys. ton wobec 154 tys. ton w 2013 r. Plantatorzy porzeczek najlepiej na tej uprawie zarobili w 2011 r., gdy sprzedali owoce średnio po 4,10 zł/kg.
(dp)