Skup truskawek przez zakłady przetwórcze potrwa jeszcze nieco ponad tydzień - informuje Bożena Nosecka z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Tegoroczny sezon trwa dłużej niż przed rokiem, zbiory truskawek są jednak nieco niższe niż w 2014 r.

Najdłużej truskawki będą skupowane na północy kraju. Zakłady przetwórcze płacą do tej pory za te odszypułkowane przeznaczone do mrożenia średnio 2,72 zł za kg, podczas gdy w ubiegłym roku średnia cena skupu w tym okresie była na poziomie 2,68 zł, a w całym sezonie wyniosła 2,5 zł/kg.

Mniej płacono w tym roku za truskawki przeznaczone na koncentrat. Przetwórcy oferowali za nie średnio 1,64 zł za kg (w ubiegłym roku - 1,5 zł/kg), ale ich skup już się zakończył.

Mimo minimalnie wyższych cen oferowanych w skupach, produkcja tych owoców jest nadal nieopłacalna. Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiIGŻ) koszt wyprodukowania (łącznie ze zbiorem) kilograma truskawek waha się w granicach 2,7-2,8 zł za kg. Opłacalna cena była jeszcze w 2013 r., gdy średnio za truskawki rolnicy dostawali 3 zł za kg. Plantatorzy mieli dobry zarobek w 2012 r. - 4,6 zł/kg, ale wówczas zbiory tych owoców wyniosły tylko 150 tys. ton.

Trudno jest jeszcze oszacować tegoroczne zbiory truskawek, według plantatorów są one nieco niższe niż w ub. roku, gdy zebrano 197 tys. ton. W tym roku sezon truskawkowy jest dłuższy niż w poprzednich latach, bo coraz więcej truskawek sadzonych jest w tunelach lub przykrywanych włókniną na polach, co przyspiesza ich dojrzewanie. Pierwsze krajowe truskawki w sprzedaży hurtowej pojawiły się już w drugiej dekadzie maja.
W sprzedaży detalicznej na rynku warszawskim truskawki można było kupić w cenie 3-8 zł za kg w zależności od jakości i gatunku. Średnio było to jednak 4-5 zł za kg. Na rynku hurtowym w Broniszach k. Warszawy truskawki są sprzedawane obecnie za 3-6 zł za kg.

Rusza skup malin

Rozpoczyna się już skup malin. Na razie maliny do przetwórstwa kupuje jeden zakład, który proponuje dobrą cenę. Nie można jeszcze jednak przesądzić jakie będą tegoroczne ceny tych owoców. Zazwyczaj w kolejnych tygodniach sezonu cena spada. W ubiegłym roku średnio za maliny płacono 4,75 zł za kg.

Bożena Nosecka z IERiIGŻ zaznacza, że producenci malin raczej nie będą mieli kłopotów z ich sprzedażą, bo na ten gatunek owoców jest duże zapotrzebowanie na świecie. Nie ma zapasów, bo przez ostatnie dwa lata zbiory u czołowego producenta malin, Serbii, były słabe - tłumaczy ekspertka.

Na warszawskich targowiskach i w sklepach maliny są na razie drogie. Za pojemnik 250 dkg trzeba zapłacić ok. 10 zł. W hurcie kilogram malin kosztuje 10-18 zł.

Pojawiły się już czerwone porzeczki

Na rynku pojawia się coraz więcej czerwonych porzeczek. Rozpoczęto już ich skup na cele przetwórcze. Z dostawą do zakładu rolnicy dostają 1,6 zł za kg, podczas gdy w ubiegłym roku o tej porze płacono 1,5 zł/kg. W ubiegłym roku średnia cena skupu porzeczek czerwonych wyniosła 1,45 zł za kg. Na rynku w podwarszawskich Broniszach czerwoną porzeczkę można kupić za 10 zł za kg.

W ubiegłym roku średnio za kg porzeczek przetwórnie płaciły 0,60 zł, czyli poniżej opłacalności produkcji. Wzbudziło to niezadowolenie u wielu plantatorów, którzy grozili likwidacją plantacji. Przetwórcy tłumaczyli, że oferują tak niskie ceny, bo zapotrzebowanie na czarną porzeczkę jest niewielkie, a zapasy nie zostały sprzedane.

Według szacunków IERiIGŻ, w 2014 r. powierzchnia upraw zmniejszyła się wobec poprzedniego roku o ok. 4 tys. ha, do 32 tys. ha. Zbiory zaś wyniosły 124 tys. ton wobec 154 tys. ton w 2013 r. Plantatorzy porzeczek najlepiej na tej uprawie zarobili w 2011 r., gdy sprzedali owoce średnio po 4,10 zł/kg.

(dp)